Thursday, January 5, 2012

Belanjawan 2012

 Selesai sudah bajet belanjawan persendirian 2012 dibentangkan. Sama seperti tahun2 lepas, bajet dibuat untuk mercancang perbelanjaan yang lebih sistematik dan mengelakkan pembaziran. Perbelanjaan yang baik dpt mengurangkan kebergantungan kpd ibu bapa. Selain itu dapat merekod setiap kluar n masuk duit y digunakan..

belanjawan 2012 
 Tahun ni aku kerugian RM980 sbb 8 drpd pakaian, dan beberapa barang2 digigit oleh tikus time aku blk malaysia. kerugian tu x termasuk brg y rosak.. nasib baik tikus y gigit baju2 aku dpt ditangkap. skrg x tau la keadaan tikus tu sbb dorg biarkan tikus tu berminggu2 tnpa makanan d balkoni. mgkin dah jd mayat.. 
  Berdasarkan nilai tukaran asing, Ringgit Malaysia naik dlm masa 5 hari ni. jd aku terus pegi ke bank berhampiran universiti then draw lebih lebih kurang LE9000. cukup2 untuk bayar sewa rumah, gas, air dan elektrik. selain tu jgk, LE1000 aku gunakan untuk makan angin ke Luxor dan Aswan. Klu x silap, 2 tahun dah aku rancang, akhirnya tahun ni dapat jgk aku pergi ke sana. baki LE2400 aku gunakan sebagai modal untuk pil barakah habatus sauda y bakal aku jual ke Malaysia dengan harga RM6 sekotak.
  Tahun ni aku akan cuba untuk mencari inisiatif mendapatkan sumber kewangan tambahan. syok klu dpt duit hasil drpd tgn sendiri sbb kita akan berfikir bnyk untuk belanjakan nya. 

Sunday, April 24, 2011

Teknik pembelajaran yang berbeza

Hari khamis yang lepas, microb department telah memberi peluang kepada pelajar malaysia untuk buat revision practical. Tidak lama kemudian. Aku terserempak ngan kawan baru aku yang berbangsa arab. Pada mulanya, dia minta aku explain setiap organism,dan aku explain berdasarkan characteristics setiap organism tersebut. Dia agak keliru. Mgkin disbbkan dia x pernah dtg ke kuliah. Dia suruh aku tggu sementara dia panggil kwnnya.
      Kwn dia pun dtg and explain dlm bahasa arab. Aku cuba memahami setiap perkataan.Yg aku dgr kbnykannya adlah nombor. Setelah selesai explaination dr kwn nya tu, dia terus translate apa yg kwn dia bg tau td kpd aku. Dia bg tau aku cara mudah untuk kenal pasti setiap specimen. First, klu jumpa satu plate, satu tube and ada microscope, itu adalah bacillus anthrasis. Satu plate(warna hijau),2 tube, itu adalah pseudomonas. Klu jumpa 1 plate(coklat tua),then 2 tube,itu adalh neisseria(2 tubes tu merah,meningitidis.klu 1 jak merah, gonorrhea). Klu jmpa satu plate, 2 tube pastu d plate tu ada swarming, proteus. Satu plate, 4 tube (2 dari tube tu transparent, shigella dysentry. Klu satu jak y transparent shigella flexneri or boydi). Klu jumpa satu plate, 6 tubes( x da gas, salmonella typhi.ada gas paratyphi.ada black paratyphi B,klu x da black paratyphi A). 2 plate,2 tubes staphlococcus aureus. 2 plate, 3 tube steptococcus pneumoniae. Lase sekali, 1 plate 7 tubes,(last tube is blue so it's klebsiella, klu last tube hijau , E. coli).


pink mac conkey lactose fermenter(plate), 7 tubes, 5 of them are red indicator there is sugar fermentation with formation of acid and gas. the yellow is triple sugar iron slope, green is citrate negative

this is blood culture, for neisseria only

micoscopic picture of neisseria meningitidis

   Semua jd senang dan mudah. Dalam practical exam, x perlu tgk specimen pun dah tau organism tu. Tp andaikata doktor tersilap letak bilangan plate atau tubes. Mgkin arab akan keliru. Mereka boleh menghafal sesuatu walaupun x faham bnda tersebut. Dgn cara ni, mmg senang tuk cemerlang dalam peperiksaan, tp bnyk kesan buruk. Minda mereka x berkembang, susah untuk mencipta sesuatu yang baru kerana asas hanya dihafal, tp x difahami.

Saturday, April 23, 2011

Terbeli Ipod dengan Sengaja

 Aku baru sahaja memliki ipod touch 4 seminggu yang lepas. Stelah menggunakannya selama seminggu, aku rasa benda ni sgt sesuai untuk medical student kerana terdapat beribu aplikasi khusus untuk medic. Cuma perlu jailbrake sahaja untuk menjadikan aplikasi tersebut percuma. x perlu lg bawa kamus yang berat ke universiti. ini kerana aku prefer study d library. Perbezaan ipod ni ngan iphone hanyalah iphone mempunyai ruangan untuk simkad then kamera iphone 5MP. manakala kamera ipod hanyalah 1MP dan  boleh online melalui wifi sahaja. Semalam aku try call malaysia menggunakan mobilevoip, hasilnya amat memuaskan. ianya jauh lebih baik daripada menggunakan komputer. aku dapat mendengar suara ayahku dgn jelas. ipod ni jgk dilengkapi ngan facetime, video call diantara ipod ataupun iphone. kualiti video dan audio amat baik. 

ianya sgt slim, ringan, senang dibawa kemana sahaja


 Dari segi reka bentuknya, ia sgt slim. Senang dibawa kemana sahaja berbanding ipad. retinal display amat menakjubkan. time baca blog, news atau apa2 artikel. klu rasa penting, just copy and save kat notes.



retinal display sama seperti iphone4


















 Kekurangan pada ipod ni adalah jangka hayat bateri sekali charge. full charge waktu pagi, malam dah low battery. klu men game, tahan 4 jam . dgr mp3 tahan smpai 16 jam. online lebih kurang 9 jam. pastu susah sangat nak transfer music atau file. kena ada itunes dalam laptop. agak menyusahkan. apapun, kesimpulannya, ianya bnyk membantu dalam study.
klu penat atau stressed, boleh la tambahkan stress ngan men game

boleh baca nota and buku dimana2 saja

Friday, April 8, 2011

Mesir oh Mesir


  Sedar atau tak, peperiksaan dan makin hampir, lebih kurang sebulan lg.Dan semua mengakui bahawa tahun 3 merupakan tahun yang paling sukar bagi seorang pelajar medic. sepanjang tahun ni, terlalu bnyk mehnah y terpaksa kami hadapi. start jer kelas, tiba-tiba ahli bait merancang untuk pindah rumah sbb rumah yang kami duduk sebelum ini agak tinggi (tingkat 7 without lift) dan rumah yang baru ini di tingkat 2. sebelum kami masuk ke rumah yang baru ini, keadaan rumah ni agak teruk. Dinding yang berlubang dan x bercat, maklumlah sebelum kami mendudukinya, rumah ini merupakan stor penyimpanan barang bagi sebuah syarikat arab. Pelan fasa pertama ialah membaik pulih bilik masing2. aku memilih bilik yang bersaiz kecil 2×4 m. Amat menyedihkan kerana aku x dapat pergi kuliah selama seminggu untuk menyegerakan kerja mebaiki rumah sebelum perpindahan. kos perpindahan kali ni mencecah RM1200 dan aku menggunakan duit scolarship. Menyimen, mengecat dan memasang karpet adalah pengalaman pertamaku.
kedai karpet di awal bahr


bancuhan simen
bilikku bersaiz kecil, sejuk ketika panas dan panas ketika sejuk
  Dugaan yang kedua apabila Mesir diisyitihar darurat dan perintah berkurung dikenakan. Benda ni berlaku kerana rakyat dah x tahan dengan presiden yang mana selama memerintah, x membawa kemajuan kepada negara. sebut jak nama parti pembangkang, terus ditangkap dan dibawa ke penjara bawah tanah. bukan itu sahaja, Palestin, negara jiran, bukan bantuan diberi kepada mereka tp sekatan. ini disebabkan hubungan baik presiden tersebut dengan Israeil. pada waktu tersebut, semua pelajar Malaysia agak tertekan kerana exam mid year tinggal seminggu lagi, ditambah lagi khabar angin yang menyatakan bahawa kami akan dihantar pulang ke Malaysia. memang mood Malaysia dah time tu, x lalu nak baca buku adalah symptom yang paling ketara. kami berkemas dan aku membawa hampir kesemua bukuku. malangnya aku x baca sangat time duduk di Malaysia.
airbus A330 Qatar Airways



entertainment yang agak membosankan
  Setibanya di Malaysia, aku terus diterbangkan ke Kkia. Tidak beberapa lama kemudian, aku dikhabarkan yang nenek aku x berapa sihat. aku segera pulang ke Tawau. memang dia semakin kurus. Aku terlalu sedih melihatnya. penyakitnya ialah osteoporosis. time aku d kampung tu, dia mengadu sakit sendi (arthritis). doktor memberinya kalsium dan narcotic analgesia. pembedahan TKR (total knee replacement) x dapat dibuat memandangkan dia sudah berumur dan mempunyai jantung yang lemah untuk pembedahan dijalankan.

   20 mac pada pukul 4.30 pagi, ayahku mengahantar aku ke airport kerana penerbangan aku tepat pada pukul 6.45pagi. aku pergi seawal itu kerana kami perlu mengurus tiket dan urusan passport dan check in pada awal waktu memandangkan jumlah kami yang ramai. walaupun ini kali ke 4 aku terbang ke mesir, tapi tetap ada kesedihan. setibanya di mesir, aku melihat ada sedikit perubahan pada struktur organisasi. namun perangai dan kebersihan masih lg x berubah. semoga Mesir akan menjadi lebih baik daripada sekarang.

Saturday, November 6, 2010

Makhluk Asing di mangkukTandas



Sesetengah org rasa geli untuk duduk di mangkuk tandas . mungkin sbb terbayang struktur najis org len y masih ada d permukaan. Terdapat 2 jenis tandas, satu tandas mencangkung dan satu lagi tandas duduk. tandas bermasalah yang dimaksudkan ialah tandas duduk. Kadang2 ada yang cuba bercangkung diatas tandas duduk. Dari sudut logic, mmg ianya x selamat. Ada gak kes mangkuk tandas pecah, tp kesahihannya masih dipertikai. Biasalah maklumat bersumberkan internet.  Sya pun berasa geli untuk duduk di mangkuk tandas  n prefer tandas y boleh mencangkung kerana there is no contact with my skin.



Actually, bukan nak citer ttg reka bentuk tandas, tp nak citer ttg kisah hidup seekor parasite Enterobius vermicularis.







Parasite ni terdapat hampir di seluruh dunia. Morphology is not important tuk d bincangkan, coz the most interesting part is about the life cycle. Parasite ni slalunya berada diantara usus besar  usus kecil. Manusia  adalah definitive host. Selepas  persenyawaan, jantan akan terus mati n d hanyutkan bersama stool(najis). Gravid female ( parasite betina y mengandung) migrate(bergerak) to perineal(sekitar kemaluan) dan perianal(sekitar dubur) dimana mereka bertelur. 3  cara telur deposited. Firstly, perubahan sekliling( dr usus keluar ke kawasan sekitar dubur) menybabkan uterus contraction. Second, betina tu mati, dan disintegrated ( terlepas la telur2 tu). Third,  betina tu rupture sbb host(manusia) scratch( garu2 smpai parasite y sarat tu hancur). 

Cara jangkitan ada 4. First, autoinfection. Dari tangan ke mulut biasanya selepas menggaru sekitar kemaluan hadapan atau pun belakang kemudian meletakkan tangan didalam mulut. apabila telur menetas larva juga boleh kembali migrate ke usus melalu lubang dubur  (this method is called Retroinfection).  Second, mengambil makanan dan minuman y tercemar, mungkin tukang masak tu x cuci tangan hingga bersih pastu p hidang makanan. Third, telur2 itu berterbangan bersama habuk2 d udara n kita pun terhidu. Lastly, tempat duduk tandas yang tercemar.







Sudut klinikal dan kesan gatal dan ketidakselesaan selalunya diwaktu malam menybabakan insomnia(x dpt tidur) terutama kanak2. Decrease appetite( lapar), kurang berat, sakit d abdomen, dan muntah2.  Ia juga selalu berada d appendix menyebabkan appendicitis and other complications on other organs.





As a conclusions, sebelum melabur, bersihkan lah sekitar tempat duduk mangkuk tandas tu menggunakan sabun anti-bacteria  ataupun siramkan air panas. Bersihkan lah tandas setiap minggu. Cuci tangan setiap kali selesai membuat pelaburan, sebelum makan dan ahsan lg klu sentiasa mencuci tangan menggunakan air bersih ataupun sanitizer.



Tuesday, October 12, 2010

AIR MINUM KAMI

apakah yang tersirat dalam air paip yang setiap hari kita guna??????
Air paip yang disalurkan ke tempat kediaman mengandungi 5K iaitu:
1. Kotoran
2. Karat
3. Klorin
4. Kuman
5. Kimia

Kandungan Kimia dalam air dan penyebab kepada penyakit:
1. Aluminium -menyebabkan cepat tua & alzhiemer
2. Plumbum - penyebab kanser
3. Asbestos - penyebab kanser
4. Arsenik - penyebab kesakitan, kerosakan & kematian
5. Kadmium - penyebab darah tinggi, penyakit buah pinggang
6. Nitrate - penyebab kanser
7. Fluorida - penyebab pertahanan badan rendah & sakit jantung
8. Merkuri - kerosakan otak & urat saraf
9. Klorin - penyebab kanser darah
10. Strontium 90 - penyebab anemia, leukimia & kanser tulang

Halaman ini, http://www.gasdetection.com/TECH/cl2.html menerangkan tentang kesan klorin kepada kesihatan. Mungkin ada yang mengatakan, pendidihan adalah cara terbaik untuk membuang klorin, tetapi sebenarnya pendidihan akan menghasilkan Trihalomethanes (TTHM) yang sangat mengerikan akibatnya terhadap kesihatan penggunanya. (rujuk http://www.trihalomethane.com/)
Selain dari penggunaan klorin yang tinggi, kandungan logam berat dalam air masih kekal. Logam berat ini akan menyebabkan masalah seperti;
● Kesan fizikal (keruh, tekanan darah, saraf gastro intestinal, nafas, mata dan jantung)
● Sub klinik (immune, kromosom, impulse saraf, keganjilan kromosom)
● Biokimia (fungsi enzim, membrane sel, metabolisme, lipid, karbohidrat, hormone, DNA)
● Tetragenesis (kelahiran yang cacat)
● Mutagenesis (kecacatan gen)
● Karsinogenesis (kanser)
Terdapat beberapa pihak yang mengatakan, mandi dengan menggunakan air berklorin mempunyai kesan lebih buruk berbanding minum air berklorin. Seperti NASA Tech mengesahkan akibat mandi menggunakan air berklorin 8X lebih teruk dari meminum air yang berklorin (http://www.lifeguardsystem.com/mindetail.html)
Manakala (Ruj no 3 ms 9) pula mengatakan mandi 10 min guna air permukaan boleh menyebabkan kanser

Monday, June 28, 2010




Anomalies of the testis

1. Cryptorchidism

-this may be unilateral or bilateral.

-testis remains in iliac fossa or within the inguinal canal.

2. Ectopic testis

-testis may be found in abnormal position as perineum, root of penis and upper part of the thigh

3. Congenital indirect inguinal hernia.

-processus vaginalis may remain unobliterated after birth and form hernia sac. Loops of intestine pass through the hernia sac to reach the scotum.

4. Congenital hydrocele

-this is due to accumulation of fluid in the tunica vaginalis leading to cystic swelling around the testis.